Ny forskning rekommenderar mer protein till äldre

Mer protein till frukost kan bidra till mer muskelmassa och -styrka bland äldre och i sin tur minska risken för fallolyckor menar ny forskning.


Förlorad muskelmassa och styrka är till viss mån en naturlig konsekvens av åldrande men leder ofta till svaghet, fallolyckor och försämrad rörlighet bland äldre.

Muskelmassa går förlorad när man äter mindre protein som är uppbyggda av aminosyror och som kroppen använder för att bygga upp och bibehålla muskelmassa. Inte bara är proteinintag viktigt för att äldre ska bevara muskelmassa och -styrka utan även tidpunkt för intaget verkar viktigt.

En ny studie, baserad på 1 800 människor mellan 67 och 84 år som följts i tre år, visar att äldre kan hjälpas av proteintillskott, speciellt till frukost. I västvärlden konsumeras protein framförallt vid lunch och middag. I studien undersöktes effekten av att sprida proteinintaget jämnare över dagen.

Frukost – dagens viktigaste måltid?

Resultaten visar att både män och kvinnor som åt mer protein till frukost så att det totala proteinintaget var jämnt fördelat över dagen hade mer muskelstyrka än de som åt mer under kvällsmåltider och mindre vid frukost. Däremot kunde försämrad rörlighet inte hjälpas av ett jämnare proteinintag.

– Vår forskning är baserad på vetenskapliga bevis och visar att äldre människor behöver äta mer protein per måltid för att de behöver ett större intag av aminosyror för proteinsyntes, säger Stéphanie Chevalier, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Hon påpekar att en aminosyra, leucin, är särskilt viktig och kan visa sig ha en särskild fördelaktig effekt:

– Det skulle vara intressant att undersöka proteinkällor och deras sammansättning av aminosyror i framtida studier för att vidareutveckla våra fynd, avslutar hon.