Vad ska en bra proteinbar innehålla?

En proteinbar är ett relativt bra komplement. Den är inte lika bra som att äta en keso eller ta en proteinshake. Men springer du på stan och inte är närheten av något bättre så är en proteinbar bättre än ingenting, alternativt något helt annat.


Vilken proteinbar ska du då välja?

 • proteinbar

  Läs noggrant på innehållsförteckningen för att hitta den bästa proteinbaren.

  Din proteinbar bör innehålla minst sex gram protein, men gärna mer.

 • Din proteinbar ska inte innehålla mer är 34 gram kolhydrater och av dessa får det inte finnas mer än 18 gram socker. Försök att hitta en proteinbar med så låg sockerhalt som möjligt och att kolhydraterna/sockret kommer naturligt från exempelvis frukt och hela korn.
 • Din proteinbar ska innehålla max 8 gram fett, och detta fett ska helst komma från nötter och frön.
 • Din proteinbar ska innehålla ungefär fem gram fiber. Så att du håller dig mätt.
 • Om du vill gå ner i fett ska du välja en proteinbar med så högt proteininnehåll som möjligt och så lågt kolhydratsinnehåll som möjligt. Sportkost erbjuder mycket bra priser på proteinbars med extra högt proteininnehåll.
 • Proteinbars med väldigt lågt kolhydratsinnehåll innehåller ofta sötningsmedel. Se upp med detta. Det beror i och för sig på hur du ställer dig till sötningsmedel. Det innehåller förvisso inga kalorier i sötningsmedel men sötningsmedel sägs öka aptiten och hungern.
 • Här finner du marknadens bästa erbjudanden på proteinbars från Gymgrossisten.

När ska du äta en proteinbar?

Mellanmål

En proteinbar är ett perfekt mellanmål då det är lätt att ta med sig i väskan eller fickan. Det är viktigt att det inte går för långt mellan dina måltider och att du ofta får i dig protein. Så om du inte har möjlighet att få i dig ett annat proteinrikt livsmedel så är en proteinbar ett utmärkt alternativt. Dessutom smakar det gott och det stillar din hunger.

Istället för ”något gott”

När andra fikar kan du ta en proteinbar som fika. Detta är mycket nyttigare och hälsosammare – men ändå något gott.

Vid träning

En proteinbar kan du ta innan, under eller efter tärningen. Innan och under för att orka träna tillräckligt och efter för att kroppen behöver näring direkt efter träning för att bygga upp sig själv igen.

Däremot är en proteinshake mycket bättre vid dessa tillfällen, men nöden har ingen lag och saknar du proteinshaken så är baren bra.

Protein bar

Kom ihåg att proteinbars innehåller socker

Proteinbars innehåller socker vilket inte andra rena proteinkällor gör så som proteinshakes, kesella, keso, ägg med mera.

En del proteinbars kan även innehålla sötningsmedel.