Så mycket protein behöver du egentligen efter träning

En studie från Storbritannien går emot invanda rekommendationer om hur mycket protein vi behöver få i oss efter träning för att våra muskler ska återhämta sig och växa.


Hur mycket protein behöver du?

För de som tränar flitigt på gymmet är proteinpulver inget nytt. Det är dessutom välkänt att mängden protein du bör få i dig efter träning beror på hur mycket muskler du har, eller med andra ord din kroppsvikt. En vanlig rekommendation för proteinpulver är att du ska äta omkring två gram protein per kilo kroppsvikt per dag. Men den rekommendationen vänds upp och ner av ny forskning.

I en studie från Skottland fick deltagare utföra en helkroppsträning och fick efteråt antingen 20 eller 40 gram whey-protein som tillskott. Sedan mättes ökad muskeltillväxt genom att undersöka musklers metabolism och med en muskelbiopsi. Det visade sig att personer med mer muskler inte nödvändigtvis behövde mer protein, det syntes nämligen ingen skillnad i muskeltillväxt med protein beroende på kroppsstorlek.

Enligt forskare bakom studien bör vi släppa på rekommendationer som är baserade på kroppsvikt och istället utgå ifrån vilken sorts träning du utför.

Protein – finns det en maxgräns?

Ett annat etablerat koncept är att det finns en maxgräns eller ett tak på hur mycket protein som verkligen gör dig nytta vid ett enda tillfälle. Även denna rekommendation baseras på din kroppsvikt. Och även denna myt krossades av den senaste studien. Det visade sig nämligen att 40 gram protein efter träning var bättre än 20 gram protein för alla deltagare oavsett kroppsvikt.

 

Gamla rekommendationer baserad på gammal forskning

Tidigare rekommendationer är baserade på forskning som enbart studerat en form av träning, som till exempel benövningar. Då kan det se ut som om det är kroppsvikt som avgör hur mycket protein dina muskler behöver för att växa. Men det avgörande är i själva verket hur många muskler du använder vid ett tillfälle. Enligt forskare bakom studien bör vi släppa på rekommendationer som är baserade på kroppsvikt och istället utgå ifrån vilken sorts träning du utför. Är det bara benövningar som gäller idag behöver du inte lika mycket protein som när du tränar hela kroppen under ett längre pass.