Hem » Kosttillskott

Kosttillskott

Normalt sett bör du kunna få alla näringsämnen du behöver från en balanserad kost och nutrition. Kosttillskott kan dock ge extra näringsämnen när kost saknas eller vissa hälsotillstånd som cancer eller diabetes utlöser brist. I de flesta fall kommer ett multivitamin/kosttillskott med mineral att ge alla de mikronäringsämnen din kropp behöver. De är i allmänhet säkra eftersom de bara innehåller små mängder av varje näringsämne, mätt med det dagliga värdet. Individuella näringsämnen finns som kosttillskott, vanligtvis i koncentrerad form och i doser som är större än ditt typiska multivitamin. De kan användas för att behandla en brist, såsom järnbrist, eller minska risken för ett medicinskt tillstånd, såsom högt blodtryck. Till exempel kan stora doser av vitamin B3 (niacin) hjälpa till att höja lipoprotein med högdensitet (HDL) kolesterol, 3 medan folsyra länge har använts för att minska risken för en fosterskada som kallas spina bifida. Att äta kosttillskott i form av antioxidanter, såsom D-vitamin och E-vitamin, kan minska den toxiska effekten av cellgiftsbehandling. Om inte en specifik brist identifieras, är ett tillskott vanligtvis inte nödvändigt om du äter och tränar ordentligt. Korrekt användning av kosttillskott kan hjälpa dig att undvika biverkningar och toxiciteter i samband med överanvändning.

Viktiga näringsämnen för din kropp

Varje dag producerar din kropp hud, muskler och ben. Det rinner ut rikt rött blod som bär näringsämnen och syre till delar av kroppen. Men för att göra allt detta kräver kroppen råvaror. Dessa inkluderar minst 30 vitaminer, mineraler och kostkomponenter som kroppen behöver men inte kan tillverka på egen hand i tillräckliga mängder. Vitaminer och mineraler anses vara essentiella näringsämnen - eftersom de i samverkan utför hundratals roller i kroppen. De hjälper till att stärka ben, läka sår och stärka ditt immunförsvar. De omvandlar också mat till energi och reparerar cellskador. Men att försöka hålla reda på vad alla dessa kosttillskott gör kan vara förvirrande. De mest kända vitaminerna känns igen på bokstäverna deras namn börjar med. Exempelvis vitamin A, B, C, D, E och K. I den här artikeln får du en bättre förståelse för vad dessa kosttillskott faktiskt gör i kroppen och varför du vill se till att du får nog av dem.

Mikronäringsämnen med en stor roll i kroppen

Vitaminer och mineraler kallas ofta mikronäringsämnen eftersom din kropp bara behöver små mängder av dem. Men att inte få till och med de små mängderna garanterar nästan sjukdom. Här är några exempel på sjukdomar som kan bero på vitaminbrist: Skörbjugg. Gamla sjömän lärde sig att leva i månader utan färsk frukt eller grönsaker. De viktigaste källorna till C-vitamin orsakar blödande tandkött och hänsynslöshet hos skörbjugg. Blindhet. I vissa utvecklingsländer blir människor fortfarande blinda av brist på A-vitamin. Engelska sjukan. En brist på D-vitamin kan orsaka rakitis, ett tillstånd som präglas av mjuka, svaga ben som kan leda till skelettdeformiteter som böjda ben. Dels för att bekämpa rakitis har USA förstärkt mjölk med D-vitamin sedan 1930-talet. Precis som brist på viktiga mikronäringsämnen kan orsaka betydande skada på din kropp, kan det vara en stor fördel att få tillräckligt med mängder. Några exempel på dessa fördelar: Starka ben. En kombination av kalcium, D-vitamin, K-vitamin, magnesium och fosfor skyddar dina ben mot frakturer. Förhindrar fosterskador. Att ta kosttillskott i form av folsyra tidigt under graviditeten hjälper till att förhindra hjärna och ryggmärgsfel hos avkommor. Friska tänder. Mineralfluoriden hjälper inte bara benbildningen utan hindrar också tandhålor från att starta eller förvärras.

Skillnaden mellan vitaminer och mineraler

Även om de alla anses vara mikronäringsämnen, skiljer sig vitaminer och mineraler åt på grundläggande sätt. Vitaminer är organiska och kan brytas ned genom värme, luft eller syra. Mineraler är oorganiska och håller fast vid sin kemiska struktur. Så varför spelar det någon roll? Det betyder att mineralerna i jord och vatten lätt hittar in i kroppen genom de växter, fiskar, djur och vätskor man äter. Men det är svårare att skicka vitaminer från mat och andra källor till din kropp eftersom matlagning, lagring och exponering för luft kan förstöra dessa mer ömtåliga ämnen.

Vitaminer och mineraler interagerar

Många mikronäringsämnen interagerar. D-vitamin gör att din kropp kan plocka kalcium från matkällor som passerar genom matsmältningskanalen istället för att skörda det från dina ben. C-vitamin hjälper dig att ta upp järn. Samspelet mellan mikronäringsämnen är dock inte alltid samarbetsvilligt. Till exempel blockerar C -vitamin din kropps förmåga att tillgodogöra sig det viktiga mineralet koppar. Även en mindre överbelastning av mineralet mangan kan förvärra järnbristen.

Vattenlösliga vitaminer

Vattenlösliga vitaminer packas i de vattniga delarna av maten du äter. De absorberas direkt i blodomloppet när maten bryts ner under matsmältningen eller när ett tillskott löses upp. Eftersom mycket av din kropp består av vatten, cirkulerar många av de vattenlösliga vitaminerna lätt i din kropp. Dina njurar reglerar kontinuerligt halterna av vattenlösliga vitaminer, vilket tar bort överskott ur urinen i kroppen.

Omega 3

Omega-3 bildas i kloroplasterna av gräs, löv, gröna alger och andra växter. Människor, djur och fisk kan inte producera sina egna omega-3 utan ämnet kommer från växter. Omega-3 är en familj av fleromättade fettsyror. Det finns många typer av omega-3 och deras kemiska sammansättning varierar beroende på typ. Fettsyror bara en typ av karboxylsyra, med en lång alifatisk kedja. Människokroppen behöver en viss mängd fett för energi, för att skydda organ och för celltillväxt. Omega-3 är dock fetter som din kropp inte brukar lagra. Istället används de för hjärnans och ögonens funktioner. Djurbaserade källor till omega-3 inkluderar:
  • fet fisk, som sardiner, tonfisk och lax
  • andra skaldjur, som ostron och räkor
  • ägg, särskilt de som är förstärkta med omega-3
  • fiskleveroljor, såsom tran
Vegetabiliska alternativ till fiskolja för omega-3 inkluderar:
  • linfröolja
  • chiafrön
  • canolaolja
  • sojabönsolja
  • valnötter
  • kidneybönor
När du väljer fisk är det värt att kolla Seafood Watch för att se till att dina val är hållbara.

Läs mer