Proteindrink – om du har behov av extra protein

En proteindrink är ett bra substitut för dig som har behov av extra protein. Exempelvis om du vill gå ner i vikt eller bygga muskler. Det går givetvis bra med vilket proteinrikt livsmedel som helst, men proteinpulver är ofta ett enkelt och billigt sätt att få i sig den mängd protein som du behöver.


Proteindrink

Proteinpulver vid träning

Om du tränar mycket och vill bygga muskler eller om du inte vill riskera att dina muskler bryts ner är det viktigt att du får i dig tillräckligt med protein. Du kan få i dig protein genom att äta proteinrika livsmedel så som kvarg, keso, kött, ägg, mjölk, ost eller med hjälp av proteinpulver.

Många tycker att proteinpulver är ett smidigt sätt att få i sig sina proteiner och det är dessutom relativt billigt.

Olika proteinpulver

Vassleprotein är det absolut vanligaste proteinet. Det absorberas snabbt av kroppen och gör så att musklerna återhämtar sig snabbt efter träningen. Det utvinns av mjölk. Det innehåller dock en väldigt låg halt laktos och brukar inte vara ett problem för laktosintoleranta om du inte är väldigt känslig.

Kaseinprotein är ett protein som det tar lång tid för kroppen att ta upp. Fördelen med detta är att kaseinprotein därmed förhindrar, under en lång tid, att musklerna bryts ner. Det är bra att ta kaseinproteinet innan du ska sova för ett stabilt proteintillskott under hela natten. Förutom att dina muskler hindras från muskelnedbrytning så återhämtar de sig även snabbare.

Sojaprotein utvinns av sojabönor. Det är ett vegetariskt alternativ. Det är dessutom laktos- och glutenfritt.

Äggprotein är ett protein som utvinns av ägg. Ägg är en väldigt bra proteinkälla. Det passar även bra för dig som är laktoskänslig.

Så mycket protein behöver du

Hur mycket protein just din kropp behöver få i tillskott beror först och främst på hur mycket protein du redan äter, men också hur mycket du väger.

En huvudregel är att du ska äta två gram protein per kilo kroppsvikt. Om du ska få exakt kontroll över detta måste du föra en matdagbok för att se hur mycket protein du stoppar i dig på ”naturlig väg” – alltså genom maten du äter. Sedan får du dra av det från det totala dagsbehovet för att kunna se hur mycket tillskott du behöver.

Det är viktigt att du fortsätter äta naturligt protein i maten och inte ersätter allt med proteinpulver.

Smaksätt din proteindrink

Många proteinpulver är redan smaksatta, men för att inte tröttna på smaken kan du köpa ett naturellt eller ett proteinpulver med vaniljsmak. På så sätt kan du själv smaksätta din proteindrink och inte tröttna på smaken.

Goda smaksättare är hallon och blåbär, de är dessutom fyllda av antioxidanter. Vill du ha en lite mer syrlig proteindrink kan du tillsätta pressad citron, det sänker dessutom GI-värdet på hela drinken.