Fler förgiftas av prestationshöjare

Livsmedelsverket slår larm om att fler unga överdoserar kosttillskott, vilket kan ge hjärtrubbningar, skriver Dagens Nyheter.

Linda Nestor, Redaktör
Senast uppdaterad 22 december 2020


Många förgiftas idag av prestationshöjare, bara i år har ett 50-tal förgiftningsfall rapporterats.

Prestationshöjarna kan ge hjärt- och kärlrubbningar, hjärtklappningar, stroke, illamående och svimningar. I ett fall misstänks prestationshöjaren Craze ha orsakat hjärtstillestånd på en person i Kalmar. Efter det tog Craze bort från marknaden, men liknande preparat kommer hela tiden.

Inte lika strikt i Sverige

Varför detta är möjligt i Sverige är för att det inte finns någon lag här på att kosttillskott måste kontrolleras innan de säljs på marknaden. Däremot görs vissa stickprov då och då i hälsobutiker. I det senaste stickprovet upptäckte man att det fanns farligt höga doser synefrin i många av prestationshöjarna och flera togs bort från den svenska marknaden.

Undvik ämnet synefrin

Försök att undvika det centralstimulerande ämnet synefrin som finns i många preparat. Det är uppiggande men kan i för stora doser eller tillsammans med koffein ge farliga biverkningar så som hjärtinfarkt, stroke, illamående och svimning.

Synefrin kan heta olika saker innehållsdeklerationer, bland annat: Synefrin, Citrus aurantium, Citrus aurantium-extrakt eller bitter orange.

Läs hela artikeln på dn.se.