Vassle och kasein

Både vassle och kasein är väldigt bra för både muskeltillväxt och för återhämtning. Däremot skiljer de sig något hur snabbt de tas upp av kroppen.


Vad är bäst, vassle eller kasein?

Beroende på din specifika situation kan valet mellan kasein eller vassle vara svårt eller enkelt. Nedan finner du listan på vad du behöver veta för att komplettera din kost.

Vilket proteinpulver är bäst:

  • Efter styrketräning: Vassle. Det ökar muskelproteinsyntesen mer än vad kasein gör, alltså bildandet av ny muskelmassa.
  • Om det ska vara billigt: Vassle. Här hittar du de bästa rabatterbjudandena på vassleprotein.
  • För att förhindra muskelnedbrytning: Kaseinprotein. Kasein förser dig med aminosyror under en längre tid än vassle.
  • För mättnadskänsla: Kasein. Många känner sig mättare av kasein då denna proteindrink blir tjockare.
  • Ta på kvällen: Kasein. Kasein tas upp långsammare vilket minskar muskelnedbrytningen under natten.
    Klicka här för att hitta oslagbara rabatter på kasein.
  • Till mellanmål: Vassleprotein. Detta eftersom vassle har en större effekt på proteinsyntesen. Om det kommer att ta mer än sju timmar till nästa kan kasein vara att föreslå.

Så fungerar vassleprotein

Proteinpulver.seTill skillnad från kaseinet tas vasslen upp snabbt av kroppen. Det kommer liksom kaseinet från mjölkprodukter men har en något annan sammansättning.

Det här är ett mycket vanligt protein för de som tränar hårt. Vasslet höjer insulinnivån vilket gör att muskeluppbyggnaden underlättas.

Då ska man ta vassleprotein

Vassleprotein tas med fördel direkt efter träning eller på morgonen innan frukost.
Då skriker formligen kroppen efter byggstenar till de muskler som belastas, både för återhämtningens och påbyggnadens skull. Om du är seriös med din träning ska du se till att du fyller på med protein var tredje timme.

Så fungerar kaseinprotein

Kasein, även kallat lite slarvigt för mjölkprotein, är ett klassiskt protein som stammar från osttillverkning. Egentligen handlar det om surgjord skummjölk.

Kaseinprotein har en förmåga att binda kalcium och ses som ett långsamt proteintillskott. Det tar nämligen flera timmar för kroppen att ta till sig proteintillskottet. Framför allt hindrar kaseinet musklerna från att brytas ner, det vill säga har en anti-katabol effekt.

Därför är det väldigt fördelaktigt att ta kaseinprotein innan du går och lägger dig för att musklerna ska få protein under hela natten.

Kasein kan också med fördel användas om du vill gå ner i vikt då kasein kan hjälpa till att behålla muskler och kan även bidra till en lite högre mättnadskänsla än vad vassle ger.

Då ska man ta kaseinprotein

Även om vassleprotein är ett utmärkt tillskott att ha efter träning. Kaseinprotein å andra sidan, tas bäst innan man somnar. Som ovan nämnt distribueras kasein till musklerna i upp till fyra timmar, vilket är ett drömscenario för att bygga muskler, i synnerhet när man sover. På liknande sätt är kasein mycket bra vid periodisk fasta då intag av kaseinprotein kan hindra hungerkänslor innan frukosten.

Eftersom det smälter långsamt, tas det ofta före sänggåendet för att ge en kontinuerlig distribution av aminosyror för muskelåterhämtning. Det skyddar också musklerna från att brytas ner över natten eftersom man inte får i sig protein från måltiderna.

i samarbete med PriceRunner