✕ Stäng

Vassle och kasein

Både vassle och kasein är väldigt bra för både muskeltillväxt och för återhämtning. Däremot skiljer de sig något hur snabbt de tas upp av kroppen.

Jenny Ericson, Skribent
Senast uppdaterad 21 september 2015

Vilket proteinpulver är bäst:

  • Efter styrketräning: Vassle (vassle ökar muskelproteinsyntesen mer än vad kasein gör, alltså bildandet av ny muskelmassa)
  • Om det ska vara billigt: Vassle (vassle är billigare än kasein)
  • För att förhindra muskelnedbrytning: Kasein (kasein förser dig med aminosyror under en längre tid än vassle)
  • För mättnadskänsla: Kasein (många känner sig mättare av kasein då denna proteindrink blir tjockare)
  • Ta på kvällen: Kasein (kasein tas upp långsammare vilket minskar muskelnedbrytningen under natten)
  • Till mellanmål: Vassle (detta eftersom vassle har en större effekt på proteinsyntesen, men om det kommer att ta mer än sju timmar innan du äter nästa gång kan kasein vara att föreslå)

Så fungerar vassleprotein

Proteinpulver.seTill skillnad från kaseinet tas vasslen upp snabbt av kroppen. Det kommer liksom kaseinet från mjölkprodukter men har en något annan sammansättning.

Det här är ett mycket vanligt protein för de som tränar hårt. Vasslet höjer insulinnivån vilket gör att muskeluppbyggnaden underlättas.

Så ska du ta vassleproteiner

Vassleprotein tas med fördel direkt efter träning, eller på morgonen innan frukost.

Då skriker formligen kroppen efter byggstenar till de muskler som belastas, både för återhämtningens och påbyggnadens skull.

Om du är seriös med din träning ska du se till att du fyller på med protein var tredje timme.

Så fungerar kaseinprotein

Kasein, även kallat lite slarvigt för mjölkprotein, är ett klassiskt protein som stammar från osttillverkning. Egentligen handlar det om surgjord skummjölk.

Kasein har en förmåga att binda kalcium och ses som ett långsamt proteintillskott. Det tar nämligen flera timmar för kroppen att ta till sig proteintillskottet. Framför allt hindrar kaseinet musklerna från att brytas ner, det vill säga har en anti-katabol effekt.

Därför är det väldigt fördelaktigt att ta kasein innan du går och lägger dig för att musklerna ska få protein under hela natten.

Kasein kan också med fördel användas om du vill gå ner i vikt då kasein kan hjälpa till att behålla muskler och kan även bidra till en lite högre mättnadskänsla än vad vassle ger.

Senaste Nytt