Så kan prestationshöjare få dig att maxa

Med hjälp av olika preparat kan du förbättra förutsättningarna för kroppen att prestera. Olika preparat fungerar på olika sätt. Dessa preparat går oftast under namnet PWO i kostbutikerna.


Prestationshöjare

Koffein bidrar till ett bättre näringsupptag och en bättre fettförbränning.

PWO – alla prestationshöjare

PWO är ett samlingsnamn för prestationshöjare som ska tas inför en träning. I preparatet finns flera olika ämnen som har som syfte att göra kroppen pigg.

Exempel på dessa är: Kreatin, Koffein, Beta alanin, Taurin, Inositol, Glutamin, Niacin och Naturmedel.

Bäst effekt ges om ett PWO tas en halvtimme före träningen. Det finns också vissa prestationshöjande preparat som kan tas under träning. Här finner du oslagbara erbjudanden på PWO från Gymgrossisten.

Kreatin ger styrka och explosivitet

Kreatin är ett av de medel som ger mer styrka och explosivitet till musklerna. Det är inte dopingklassat, då det är ett helt naturligt ämne i kroppen och i vår mat. Kroppen kan själv tillverka aminosyrorna, och ett tillskott är enbart en extra hjälp för kroppen.

Ämnet består av aminosyrorna arginin, glycin och metionin som bidrar till att leverera energi till muskler. Det gör att musklerna också kan byggas på snabbare, varför kreatin är populärt bland styrketränare på alla nivåer. Medlet består av kristaller som är måttligt vattenlösliga.

Här hittar listar vi de bästa erbjudandena på kreatin från Sveriges främsta onlinebutiker.

Koffein är fettförbrännande och piggar upp

Koffein är ett välkänt prestationshöjande medel som många av oss använder oss av. Det finns i morgonens kaffekopp.

Det är inte helt klart hur kroppen reagerar på koffein, men resultatet är mer än väl dokumenterat. Vi blir både piggare och får en höjd smärttröskel av att inta koffein. Vad forskarna vet är i alla fall att koffeinet får nervcellerna i kroppen att reagera. De blockerar nervcellerna, så att vi blir piggare och gladare.

I större doser ger koffein en rejäl kick. Det har till och med framkommit studier som visar att en dos koffein är bättre mot värk än en aspirin. Det gäller även vid hård träning.

Dessutom bidrar koffein till ett bra näringsupptag och en god fettförbränning. Det håller glukosnivåerna i blodet i schack, vilket leder till att fett lättare förbränns. Därför innehåller många prestationshöjare koffein.

Beta-alanin

Beta alanin ökar uthålligheten

Beta alanin är ett ämne som gör det möjligt att jobba hårdare och längre. Kroppen får förutsättningar att klara en tuffare belastning.

Det sker genom att kroppens muskler får en större buffert och kan därmed hantera mjölksyrehanteringen bättre. Kort sagt får inte muskeln mjölksyra och kramp lika lätt med lite tillskott av beta alanin.

Här hittar du de bästa paketen för PWO och andra kosttillskott från Aware Nutrition.

Taurin inför hård muskelträning

Taurin är en aminosyra som finns naturligt i kroppen och som kroppen själv kan tillverka. Den har en viktig funktion i regleringen av hjärtat och dess slag samt muskelsammandragningar i övrigt. Ämnet hjälper cellerna i muskeln att ta upp vatten.

Alla animaliska produkter innehåller en viss del taurin. Ämnet har också en blodsockersänkande effekt.

Taurin är vanligt både i energidrycker och som tillsats i prestationshöjande medel. Framför allt är det personer som vill kunna lyfta tungt och anstränga sina muskler hårt som har fördel av att ta taurin. Musklerna blir dessutom fylligare med ett tillskott av ämnet.

Det finns rapporter om att taurin kan vara farligt i samband med alkoholintag, varför personer som tar tillskott av taurin bör dricka med måtta.

Glutamin bygger upp muskler

Glutamin är en populär prestationshöjare som är en av de tjugo aminosyrorna som bygger upp proteinerna i muskler. Det är den vanligaste aminosyran av alla i våra muskler. Genom att förse kroppen med glutamin kan musklerna bevaras och byggas på.

Det har också en viktig funktion vid matsmältning och näringsupptag liksom för kroppens immunförsvar. Glutamin är helt naturligt och kan produceras av kroppen. Den har däremot svårt att producera tillräckligt av ämnet om den stressas hårt, eller om den är sjuk. Då kan ett tillskott av glutamin behövas.

Klicka här för att se erbjudanden från svenska e-handlare.

Inositol ger mer muskelmassa

Inositol är känt för att ge både mental och fysisk styrka. Det är faktiskt en alkoholmolekyl som även går under namnet vitamin B8.

Ämnet ökar mängden vatten i musklerna och fungerar inte helt olikt kreatin, taurin eller glutamin. Det ger mer definierade muskler och mer massa.

Inositol har också visat sig vara bra vid behandling av depressioner, så den har en dokumenterad effekt på humöret. Det beror på att serotoninet, en av de hormoner som påverkar vårt humör, är beroende av inositol för att fungera.

Niacin gör att du presterar mer

Niacin är ett medel som är vanligt förekommande i olika prestationshöjande medel för sin kärlutvidgande effekts skull. Det gör att kroppen kan pumpa mer blod ut till cellerna då det tillsammans med syre och enzymer bryter ner näringsämnen så att de blir tillgängliga för kroppen i form av ATP.

Den som tar en kraftig dos känner snabbt av effekten i form av en stickande känsla i kroppen.

Naturmedel kan lyfta ork och humör

Ginseng är med råge det mest vanligt förekommande naturmedlet för att öka prestationsförmågan. Det är allmänt uppiggande och främjar hälsan på många sätt. Bland annat hjälper det de vita blodkropparna att fungera. Det är ett av de mest undersökta naturmedlet på marknaden och anses mycket säkert att använda.

Rosenrot är en annan uppiggande ingrediens i naturläkemedel som är avsedda som prestationshöjare.

Även guarana, ingefära och aloe vera sägs ha uppiggande effekt. De kan alla med säkerhet användas inför träning för att lyfta humör och ork.