Vitaminer
Vitaminer är en förutsättning för att vår kropp ska fungera. De kan ha vitt skild uppbyggnad och alla har en bestämd biologisk funktion, och agerar som nyckel i många livsviktiga processer. Vissa kan kroppen tillverka själv, andra är sådana som måste tillföras kroppen via kosten. Totalt finns det tretton stycken ämnen som klassas som vitaminer.
Därför är vitaminer så viktiga
Vitaminer har fått sitt namn för att de är livsviktiga för kroppen. De är inte minst viktiga för att få kroppen att fungera väl vid belastning. För det första skyddar vitaminerna oss från att bli sjuka. De har en mycket viktig roll i immunsystemet och är nyckelfaktorer i kampen mot virus och infektioner.
Både kroppen och knoppen behöver vitaminerna för att må bra. Utan de livsviktiga vitaminerna blir vi både deprimerade och sjuka. Det gäller inte minst om vi utsätter vår kropp för påfrestningar, som till exempel träning. Det är en av anledningarna till att kosthållningen blir så viktig då vi tränar. Vi måste få i oss tillräckligt med vitaminer.
Vi får olika symptom vid vitaminbrist. Vissa symptom är sjukdomar som vi kan dö av. Exempelvis är brist på vitamin A en vanlig dödsorsak i U-länder.
Fettlösliga vitaminer
Det finns vattenlösliga och fettlösliga vitaminer. Vilken grupp vitaminet tillhör beror på hur de är uppbyggda. Till de fettlösliga vitaminerna hör A, D, E och K-vitaminer. Alla dessa vitaminer finns naturligt i kosten, i de lite fetare livsmedlen.
Här är en kort beskrivning av de fettlösliga vitaminernas funktion:
A-vitaminer: Behövs för att vårt öga ska fungera som det ska. Det skapar även ett hormon som är involverat i den skyddsväv som täcker hud och slemhinnor. Vitaminet är så viktigt att till exempel mjölk berikas med A-vitaminer. A-vitaminer finns främst i fisk, oljor, smör, ägg och mölkprodukter.
D-vitaminer: Utgör basen för ett hormon som reglerar kalkbalansen i kroppen. Det är således mycket viktigt för skelettet. D-vitamin kan produceras av kroppen, om den får lite hjälp av solen. D-vitaminer finns också i fisk, lever, äggulor och mjölkprodukter.
E-vitaminer: Fungerar som en antioxidant och finns främst i oljor av olika slag. Vitaminet är också viktigt för syreupptagningen i kroppen. Nötter och oljor innehåller stora mängder e-vitaminer.
K-vitaminer: Är ett mycket viktigt ämne för att få blodet att koagulera. För att få i sig K-vitamin behöver vi äta broccoli, spenat och kål.
Vattenlösliga
Till de vattenlösliga vitaminerna hör B- och C-vitaminer. B-vitaminer är en hel grupp ämnen med olika funktion. Vattenlösliga vitaminer är lättflyktiga och försvinner lätt när mat kokas, och kan inte lagras i kroppen. De behöver tillföras kroppen regelbundet. Gemensamt för de vattenlösliga vitaminerna är att de bidrar till viktiga kemiska processer i kroppen, processer som fortgår i alla miljarder celler.
De vattenlösliga vitaminernas funktion:
Några av de viktigare processerna är att omvandla ämnen till energi och tillverka livets allra heligaste byggsten: DNA.
B-vitaminer: Är viktiga för omsättningen av energi i kroppen. Olika typer av B-vitaminer fungerar i olika delar av processen. Vissa fungerar som ett koencym vid omvandlingsprocessen av proteiner, fetter och kolhydrater till energi, medan andra är viktiga för kroppens delning av celler.
B-vitaminer finns i fisk, kött och fågel samt öljäst och nötter. Många andra livsmedel innehåller också B-vitaminer. Läs mer om de olika b-vitaminerna, dess bristsymtom och var det finns på bvitamin.se.
C-vitamin: Har flera viktiga roller i kroppen. Bland annat är den viktig för bindvävens ämnesomsättning och för att ta upp järn i kroppen. Den är också en stark antioxidant. C-vitaminer finns främst i citrusfrukter, potatis, paprika, vinbär, jordgubbar och inälvsmat.
Ditt vitaminintag
De flesta av oss får i oss tillräckligt med vitaminer via vår kost. Som synes behövs en varierad kost för att få i sig alla viktiga vitaminer. En del vitaminer kan kroppen fixa själv, med lite hjälp utifrån såsom UV-strålar.
Det gäller så klart om vi är friska och sunda i övrigt. Om vi inte är det, eller om vi är stressade eller utsätter kroppen för hård belastning under en längre tid behövs extra tillskott av vitaminer. Det gäller även personer som håller på att bli lite äldre och personer som inte äter kött eller mejeriprodukter.
Flera forskningsresultat visar dock på att naturligt framtagna vitaminer är de allra bästa att få i sig. De kemiskt framställda vitaminerna tas inte fullt lika bra upp av kroppen.
Överdosering
I vissa fall kan en överdosering ge bieffekter som inte är så bra. Överdosering kan ske framför allt med de fettlösliga vitaminerna, då de till skillnad från de vattenlösliga vitaminerna lagras i kroppen.
Oftast är det dock ingen fara, och en överdos märks knappast om det inte handlar om rejält höjda doser.