Proteinpulver – hur mycket behöver du?

Att öka ditt intag av protein kan maximera effekten av träningen och förhindra att musklerna bryts ner. Dessutom kan ett ökat intag av protein hjälpa dig som försöker gå ner i vikt.


Proteinpulver

Få ut så mycket som möjligt av din träning genom proteinpulver

Proteinpulver gör det enkelt att få i sig mer protein

Proteinpulver är ett hjälpmedel för dig som tränar hårt då det kan vara svårt att få i sig tillräckligt med protein i den vardagliga kosten. Det är också så att proteinpulver är ett relativt billigt sätt att få i sig protein då ofta livsmedel med hög proteinhalt som kyckling, lax och nötter är väldigt dyra matvaror. Däremot ska man aldrig ersätta sin vanliga kost med proteinpulver, utan proteinpulver är endast ett tillskott.

Därför är extra protein bra vid träning

Protein är långa kedjor av aminosyror och är musklernas byggstenar. De är också viktiga för de röda blodkropparnas funktion och som katalysatorer i en mängd viktiga processer i kroppen.

Ett extra tillskott av protein exempelvis efter träningen ger därför de byggstenar kroppen behöver för att återställa musklerna, och för att bygga nya muskelfibrer.

Om du får för lite protein kan musklerna istället inte återhämtar sig tillräckligt och du får då inte det önskade resultatet av din träning.

Olika sorters protein

Proteinpulver kan utvinnas från olika proteinkällor så som från mjölk, ägg, soja eller ost. Det finns också olika sorts proteinpulver som fungerar på olika sätt i kroppen.

Vassleprotein är det vanligaste proteinet. Det är också det populäraste och billigaste proteinet. Vassleprotein eller whey som det också kallas kan absorberas snabbt av kroppen och har effekten att musklerna återhämtar sig snabbt efter ett träningspass.

Kaseinprotein tar lång tid för kroppen att absorbera, men har fördelen att effektivt förhindra att muskler bryts ner. Kaseinprotein lämpar sig väl att ta innan du ska sova då det ger kroppen ett stabilt proteintillskott som räcker hela natten.

Så mycket protein behöver du

För att du ska veta hur mycket proteintillskott som du behöver måste du först och främst veta vad ditt totala dagsbehov av protein är: Din kropp behöver 0,75-0,8 gram protein per kilo kroppsvikt.

Bantar du eller tränar du kan du behöva mer, upp till två gram per kilo kroppsvikt per dag.