Fettets betydelse

Fettsyror har en enormt viktig funktion i våra kroppar. För den skull behöver vi inte proppa i oss fetter hela dagarna. Kroppen kan faktiskt själv producera de allra flesta fetterna, utifrån kolhydrater och protein. Men det gäller inte alla fettsyror. Vissa syror är essentiella. Det betyder att vi måste få i oss dem via matintaget.


Fettsyror och deras betydelse

Fettets funktion i kroppen

Fettsyror har en enorm betydelse för allt levande. Fettsyrorna är både energi för kroppen och isolering för cellerna och därför en del av kroppens konstruktion.

För att cellerna i kroppen ska fungera och hålla ihop, samt för att cellerna ska kunna ta emot och avge ämnen, är de försedda med cellmembran. Dessa membran består till stora delar av fetter. Det gör även skyddet runt nerverna. Fetterna isolerar nervbanorna och på så sätt ser det till att nervsystemet fungerar som det ska.

Till det kommer att fetter hjälper kroppen att ta upp A-, D- och E-vitaminer.

Olika typer av fetter

Till att börja med delas fettsyrorna upp i enkel-, omättade och fleromättade fetter. De har olika egenskaper och ser olika ut på molekylär nivå.

Omättade fetter anses vara de hälsosamma fetterna, medan mättade fetter inte anses vara särskilt bra för kroppen. Det beror på hur fettmolekylerna ser ut. De omättade syrorna har en krokig form som bygger upp cellmembranen på ett bra sätt.

Mättade fetter är däremot styva till sin form och gör cellmembranen stela och svåra att forcera för näringsämnen och slaggprodukter. Det är det som gör mättade fetter så onyttiga.

Transfetter å sin sida är mättade fetter som härdats. Dessa har ändrat sin struktur så att de är än styvare. De kan klogga igen blodådror och höja det farliga kolesterolvärdet. Å andra sidan är de populära inom industrin då de inte härsknar.

Fleromättade syror kan i många fall bildas i kroppen. I alla fall de mättade fetterna. Men inte alla. Vissa fetter är helt nödvändiga men måste intas regelbundet via maten. De kallas för essentiella fettsyror. Dessa kan inte kroppen själva producera.

CLA

CLA är en fettsyra som har mycket goda egenskaper för den som tränar. Den har egenskaper som gör att andelen fett i kroppen minskar samtidigt som muskelmassan ökar.

Det görs genom att CLA:t ger signal om att fett ska användas som energikälla till arbetet som utförs. Flera forskningsstudier visar på samma goda resultat. CLA är en essentiell fettsyra och måste därmed ätas. Solrosolja och nötkött innehåller CLA men i mindre mängder.

Att nötköttet inte innehåller så mycket CLA beror på att de inte längre betar på markerna, utan äter kraftfoder.

Omega-fettsyror

Omega-3 är en hel liten familj av fleromättade fettsyror. Den är en sådan fettsyra som måste intas med maten, och finns i bland annat olika oljor och i linfrö, valnötter och bladgrönsaker. Skaldjur och fisk är också rika på fettsyrorna.

Omega-3 är en sådan viktig fettsyra att av all den mat som vi äter behöver en procent bestå av Omega-3. Det blir mellan 2,5 och 3 gram Omega-3 fetter per dag.

Även Omega 6 är en familj av fleromättade fettsyror. Den är också essentiell och finns i majsolja, solrosolja och sojaolja. Även sesamfrön innehåller Omega-6.

Omega-fettsyrornas funktion

Fettsyrorna inom Omega-familjerna har en mängd viktiga funktioner. När vi växer är fettsyrorna mycket viktiga för att vi ska utveckla våra ögon och hjärna på rätt sätt. De finns också tillhands för att laga och bygga upp celler, och är därför en viktig del i återhämtningsprocessen.

Ännu fler funktioner har de i njurarna och i immunförsvaret, liksom vad gäller blodets levringsförmåga. Alla fettsyrorna har sin särskilda funktion och är viktiga i det arbete de utför. Anledningen till att Omega-3 är vanligare i tillskottsform är att det är svårare att få i sig tillräckliga mängder av fettsyrorna i maten.

Omega-6 fettsyror är bra mycket vanligare i den vanliga kosten, och därför är bristen heller inte så stor bland allmänheten. Vad gäller hårt tränande personer behövs ändå ofta ett tillskott i någon form.

Vid brist

Om kosten är för fattig på fettsyror magrar kroppen av. Energitillförseln blir helt enkelt inte vad den borde vara.

Särskilt allvarligt är det om det är brist på de essentiella fettsyrorna. En brist på dessa kan leda till håravfall, eksem, pigmentering och en förhöjd infektionskänslighet.

Personer som tränar hårt och regelbundet, vet med sig att de har en sjukdom eller som är vegetarianer eller är lite äldre gör rätt i att ta ett tillskott av de essentiella fettsyrorna regelbundet.

Så ser du vilket fett som är vad

I den vanliga maten är det ganska enkelt att se vilka fetter som ingår. När maten och fettet är rumstempererat är det fleromättade fettet flytande, det enkelomättade fettet tjockflytande och det omättade fettet fortfarande fast.

Med fog går det också att misstänka att färdigrätter och halvfabrikat innehåller en mängd omättade och mättade fetter. Laga därför alltid maten på egen hand, så kan du själv se till att få i dig tillräckligt med fleromättade fettsyror i kosten.